top of page

 רבקה זהר - ביוגרפיה

למי שמעוניין לקרוא מ'עדות ראשונה' על חייה של רבקה זהר, מומלץ לו בכל לשון של המלצה ספרה האוטוביוגרפי המרתק "עץ הזית" שלינק לרכישתו בהמשך הדף.

 

רבקה זהר נולדה ב 30.6.1948 בעכו, לתקוה ואהרון זהר, ולמשפחה שמוצאה מטיטואן, מרוקו הספרדית, שעלתה לארץ במסע ארוך במחצית המאה ה19.

 

 הדמות האהובה והמשפיעה עליה ביותר בילדותה היתה  סבתה, רֶבֵּקָה. רבקה זהר מספרת שראשית אמונתה שלה נבעה מההשראה שקיבלה מאמונתה של סבתה.

בילדותה למדה רבקה זהר באלט קלאסי במשך מספר שנים. היא התבלטה בעיקר בכישרון שירתה שמשך את תשומת לב הסביבה, והיא מעידה שבילדותה חיבבה מאוד להופיע באירועי בית הספר ובנסיבות חברתיות.

 

בית ספר התיכון שבו למדה היה הפנימיה החקלאית בנהלל, שגם שם התבלטה בכישרון שירתה ובטבעיות הכובשת של נוכחותה על במה. לקראת  גיוסה לצה"ל ניסתה להתקבל ללא הצלחה ללהקת הנח"ל. זמן קצר לאחר מכן התקבלה בזרועות פתוחות ללהקת חיל הים שהחלה להתגבש. בין חברי הלהקה שהיו בתקופתה נמנו שלמה ארצי, ריקי גל ומנחם זילברמן. רבקה זהר היתה סולנית הלהקה ובין הלהיטים המפורסמים שהושרו בתקופתה והנחילו לה מאז מקום משמעותי בזמר העברי היו "רק בישראל", "המלח שלי" ובעיקר - "מה אברך". 

עם שחרורה מלהקת חיל הים לקח אותה תחת חסותו האמרגן אברהם דשא פשנל .

ב-1969 השתתפה במופע "צץ וצצה". בין להיטי המופע  "אוריאנה", "זמר שלוש התשובות", "גדליה רבע  איש". באותה שנה היא שרה בפסטיבל הזמר העברי גם את "על כפיו יביא". את הפריצה ומעמדה ככוכבת הגדולה של תקופתה השלימו הזכייה בתואר "זמר השנה" ופרס "כינור דוד".

 

בראשית שנות השבעים  יצאו לאור שני אלבומים של רבקה זהר: "רבקה זהר" ו"סבתא רֶבֵּקָה". בין השירים הבולטים באלבומים, שהיו להיטים גדולים: "בן יפה נולד","נגן לי ירדן", "הבית ליד המסילה".

הקריירה המשיכה לנסוק, היא כיכבה במחזמר "אירמה לה-דוס" וזכתה שוב בתואר "זמרת השנה". בשנת 1974 לאחר נישואיה לבעלה הראשון, ביל, שהיה ממוצא אמריקאי,  נולדה בתה תמה. בעקבות חיכוכים עם הרשויות על רקע התנסות בסמים קלים וביוזמת הבעל החליט הזוג לעבור להתגורר בניו-יורק.

 

בניו יורק הופיע רבקה זהר בקביעות במועדון בבעלות ישראלית, "הפינג'אן", שנוגנה בו מוסיקה עברית, ערבית ומזרח תיכונית. נישואיה עלו על שרטון, היא התדרדרה לשימוש בסמים כבדים, איבדה את המשמורת על בתה והיתה על סף חידלון פנימי ומוות. היא מספרת שלמרות מצבה הגופני והנפשי באותה תקופה, ובאורח מפתיע, קולה ויכולתה לשיר לא נפגעו והיוו עוגן קלוש של תקווה בתהום הקיום הבלתי נסבל שהיתה שרויה בו.

 

בשנת 1985 יזם המפיק גברי מזור שעבד עם האמרגן מיקי פלד את הבאתה של  רבקה זהר לארץ להופעה בפסטיגל. לאחר העדרות של כ 13 שנים רבקה זהר שבה לישראל תחת כיסוי תקשורתי צפוף, והופיעה בפסטיגל עם השיר "הדרך אל הכפר" שזכה במקום הראשון. היא החליטה לעבור ולהישאר בארץ ובמקביל, מאבקיה עם ההתמכרות זכו להכוונה ולתמיכה מאסיבית של שלמה קאלו, הסופר והוגה הדעות, אותו הכירה ולו נישאה לאחר מכן. אלבומה "עבריה" שיצא ב 1987 זכה להצלחה רבה ובין השירים שבו: "דרך מוצא", "הלאה", "חלקת אלהים" "רגע הניצחון". בהופעותיה בין 1988-1991 היא ביצעה  גם שירים שכתב והלחין שלמה קאלו.

 

בעיקבות הנישואים עם שלמה קאלו, ההשתחררות מעול הסמים והתפנית המבורכת שקיבלו חייה, ניתקה רבקה זהר את עצמה מההופעות ומחיי הבמה ובין השנים 1991-2007 לא הופיעה כלל למעט ביצוע בודד של השיר "כלת מלך" בכנס של חיל הים לדורותיו. בשנת 1998 יצא האלבום "חסד מופלא" שכתב והלחין שלמה קאלו, שבין שיריו "חסד מופלא", "אבי הטוב שבשמים", "לחיות אותם עד תום", "סיפור על ציפור". צאת האלבום לא לווה בהופעות על הבמה.

 

החל מ 2007 שבה רבקה להופיע למספר לא רב של פעמים במופע שכלל את שיריה הידועים ושיריו של שלמה קאלו. את המופע ניהל מוסיקלית אילן מוכיח.

בשנת 2012 חברה רבקה זהר לזמר והמוסיקאי לירון לב. הם הופיעו כצמד וביצעו מלבד להיטים קודמים גם שירים חדשים, שרבקה זהר כתבה לראשונה ולירון לב הלחין. בתקופה זו הפיק הצמד שני אלבומים: "לא כמו אתמול" ו "אור מסביב" שכללו בין השאר את השירים "תיקון כללי", "מביט בך", "עציץ של רקפות", "אין כמוה מאושרת". הצמד הופיע ברחבי הארץ עד לסגר הקורונה.

 

בשנת 2019 פגשה רבקה זהר את המלחין והמפיק המוזיקלי אודי תורג'מן ובמשך תקופת הקורונה הם עבדו יחד על מופע חדש ואלבום חדש הנושאים את השם "לשמוע את הלב". את האלבום גם הפיק מוזיקלית אודי תורג'מן. בין השירים שאת רובם הלחין: "לשמוע את הלב", "זכרונות ילדות", "סופות", "חזור". סיבוב ההופעות החל בסוף 2021 ונמשך עד היום.

 

בין המלחינים שכתבו לרבקה זהר נמנים: יאיר רוזנבלום, נורית הירש, נחצ'ה הימן, מוני אמריליו, דודו טסה, שלמה קאלו, אלון  אולארצ'יק, גיל ויין, אריה לבנון, אודי תורג'מן.

בין כותבי המילים: נתן אלתרמן, אהוד מנור, שלמה קאלו, קובי לוריא, דליה רביקוביץ', משה קלוגהפט, יחזקאל רחמים, שחר הדר.

bottom of page